Gyakori kérdések

Mekkora méretű merevlemezt válasszunk?

biztonsági kameraA megfelelő kamera rendszer kiválasztása után, nagyon sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi időt rögzítsen a rendszer, ami egyetlen egy dologtól függ, mégpedig a rögzítő egységben (DVR) található merevlemez tároló kapacitásától, ami lehet 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB stb…

Régebben az analóg rendszereknél, mivel alacsony volt a kamerák felbontása akár egy 16 kamerás rendszernél is bőven elég volt egy 500 GB-os merevlemez, amivel akár 1 hétig is vissza tudtuk nézni a felvételeket.

A mostani nagy felbontású digitális kameráknál, amennyiben szeretnénk 14 napos tárolási időt, úgy legalább 1 TB-os merevlemezre lesz szükségünk, de nézzünk gyorsan egy kis matek leckét:

4 db Kamera FULL HD Felbontásban 1 TB-os merevlemezzel 14 nap tárolási idő.
8 db Kamera FULL HD Felbontásban 2 TB-os merevlemezzel 14 nap tárolási idő.
16 db Kamera FULL HD Felbontásban 4 TB-os merevlemezzel 14 nap tárolási idő.

Értelem szerűen, ha a tárolási időt szeretnénk növelni a meglévő kamera darabszámmal, akkor minden gond nélkül illeszthető 4 csatornás rögzítőbe akár 4 TB-os merevlemez, amivel 28 napra tolódik ki a tárolási idő.

Végszóként, mindig a megrendelőnek kell eldöntenie, hogy mekkora tárolási időszakot szeretne a telepítendő rendszertől elvárni, és mi úgy igazítjuk a merevlemez tárolási kapacitását.

Mivel technikus kollégáink úgy állítják be a telepítendő rögzítőegységeket, hogy állandó felülírásban működjenek, ezért ha betelt a merevlemez, nem áll le a felvétel, hanem a legrégebbi felvételeket automatikusan törli a rögzítőegység, tehát csak arra kell odafigyeljünk, hogy ha bármilyen visszanézendő dolog történt akkor ne fussunk ki az alap 14-napos felülírási időintervallumból.

Amennyiben bizonytalan, felmérő kollégánk készséggel áll rendelkezésére, a kérdések megválaszolásában.

A digitális rögzítők (DVR)

gyik_2_hdtvi-dvr-hikvision-ds-7204hghi-sh-500x500A digitális rögzítő egység (DVR) az egész rendszer lelke, ugyanis itt történik a kamerák képeinek, digitalizálása, feldolgozása, tömörítése, rögzítése.

A DVR segítségével, nézhetjük okos telefonról illetve, számítógépről kameráink képét, tehát a hálózati kezelést is ez az eszköz végzi el, benne található a merevlemez, amire az adatok rögzítése történik.

Hozzá kapcsolható közvetlenül a Monitor/TV, HDMI, vagy VGA kimeneten keresztül, és a hozzá tartozó USB-egérrel vezérelhetjük, illetve archiválhatjuk pendrive-ra, rendkívül egyszerűen a felvételeket.

Kamerarendszer választásnál, nagyon fontos nagyságrendileg eldönteni, hogy hány darab kamerátszeretnénk telepíteni első körben, ugyanis a rögzítő egységeknek meghatározott számú kamera bemenete van ami alapján meg is különböztetjük a típusokat:

4-csatornás rögzítő 4 db Kamera Csatlakoztatható
8-csatornás rögzítő 8 db Kamera Csatlakoztatható
16-csatornás rögzítő 16 db Kamera Csatlakoztatható
32-csatornás rögzítő 32 db Kamera Csatlakoztatható

Fent láthatjuk, hogy duplázódik az elérhető számú bemenetek száma, tehát ha 6db kamerát szeretnénk, akkor 8 csatornás rögzítőre lesz szükségünk, és akkor később még esetlegesen tudjuk a rendszert bővíteni 2db kamerával.

gyik_3_HD-Cameras-1_biztonsági kamerákAz alábbi felvétel egy Analóg legnagyobb felbontású kamera (1000TVL) és egy 2.0 Mpixel (1920×1024) HD-SDI/TVI kamera felbontását demonstrálja kinagyítva:

gyik_3_biztonsági kamerák

Nem mindegy a kamera képfelbontás

Bevezetésképpen megjegyezzük, hogy az analóg kamerák gyártását és fejlesztését 2014 harmadik negyedévétől befejezték. Jelenleg a nagy raktárkapacitás miatt idén még beszerezhetők és telepíthetők, viszont árban lassan átveszi helyüket a következő generáció, a HD-SDI/TVI rendszerek. Amiknek a lényege, hogy a már telepített analóg rendszerekben semmilyen átalakítást nem kell végezni a rendszer frissítéséhez, mert úgy fejlesztették ki őket, hogy a meglévő analóg kábelhálózaton kifogástalanul működjön a digitális képátvitel. Az új HD-SDI/TVI rendszer maximálisan 8 Megapixeles 4K UHD (3840×2160) felbontást tesznek elérhetővé ami a meglévő analóg kameráknak körülbelül húszszorosát! jelenti, ugyanolyan körülmények között amivel nagyobb felbontásuk miatt akár egy HD kamera több analóg kamerát is helyettesíthet.

A HD-SDI/TVI kamerák nagyobb felbontása miatt egy adott távolságból jóval részletesebb képet kapunk.

Az analóg kamerák maximális felbontása nem lehet több 0.4 Mpixelnél – a fejlődés itt megállt. A manapság használt 2-8 Mpixeles HD-SDI/TVI kamerákkal legalább hatszor akkora terület figyelhető meg ugyanolyan képminőséggel, mint egy analóg kamerával, vagy kisebb terület, sokkal jobb képminőséggel.

Kameratípusok

Általánosságban két féle kamera kivitellel találkozhatnak ügyfeleink, az egyik a „Dome” (félgömb alakú), a másik pedig a „Kompakt” (Cső kamera).

dóm kameraMűködésben és belső szerkezetben teljesen egyformák, különbség csak a külső kamera házukban van.
Mivel árban sincs különbség a kettő között, ezért felmérés alkalmával mindig az adott esztétikai elképzelés, és a biztonsági faktor dönti el, hogy melyik kivitel is kerüljön felszerelésre.
Régebben a cső kamerák elterjedtebbek voltak, nagy előnyük a „robusztus” megjelenés, elriasztó hatása miatt, jobban látszik az objektum kamerázottsága.

kompakt kameraA Dóm kamera előnye, pont a Kompakt kamera ellentéte, ugyanis diszkrétebb megjelenést biztosít, nem annyira egyértelmű, hogy mit is lát a kamera, illetve külső behatásnak is jobban ellenáll, hiszen kisebb a rongálhatósági felület, és masszívabb a felépítése, családi házaknál az ügyfeleink 90%-a nagy megelégedéssel a Dóm kameraházat szokták választani, de már ipari területeknél is egyre jobban kedvelt a típus a csőkamerákkal szemben, a modernebb megjelenése miatt.

Cégünk mind a két típust előszeretettel telepíti, amennyiben bizonytalan, felmérő kollégánk készséggel áll rendelkezésére, a megfelelő kameratípus kiválasztásában.

Elsőre bonyolultnak tűnhet, hogy pontosan milyen kamerarendszerre is van szüksége és hogyan válasszon kamerát.

Erre két lehetősége is van:

  • technikai paraméterek alapján
  • élethű kamerakép alapján

Oldalunkon a „Kamerák” címszó alatt megtalálja az összes kamera technikai leírását, amely által kiválaszthatja az Önnek megfelelő kamera típust. Azonban itt szeretnénk megkönnyíteni ezt a választást és fotókkal illusztráljuk a kamerák valós képét. Megtekintheti és össze is hasonlíthatja a piacon lévő rendszereket. Önnek az alábbi összehasonlító képek alapján csak azt kell eldöntenie, hogy milyen képminőséget szeretne elvárni a telepítendő rendszertől, az összes többi paramétert kollégáink megoldják Önnek.

Az IP Kamerarendszert a technológiájából adódó kiforratlansága/megbízhatatlansága miatt cégünk 2015-től nem telepíti, és nem is ajánlja, amennyiben mégis erre lenne szüksége, kollégánk természetesen készséggel segít a kérdés tisztázásában.

Szünetmentes tápegység

gyik_4_nova-1250VA-avr-ups-1Felmérés során nagyon sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy áramszünet esetén mi történik a rendszerrel…

Alaphelyzetben a Rögzítő egység (DVR) és a hozzá tartozó, kamera tápegységek, illetve a monitor, az épület 230V-os hálózatából kapja az áramellátást, és bizony ha nincs szünetmentes tápegység, akkor áramszünet esetén az egész kamera rendszer kikapcsol, egészen addig amíg újra vissza nem kapcsolják a hálózati feszültséget.

Két dolgot fontos megjegyezni! A Rögzítő egységben található a nagy fordulatú merevlemez, amire az adatok rögzítése történik, és ha nem szabályosan állítják le a rendszert (hirtelen áramszünet), akkor adatvesztés, illetve a merevlemez károsodása is bekövetkezhet, különös tekintettel, a sorozatosan megszakadó áramellátásnál (vihar).

Amennyiben a kamera rendszert szünetmentes tápegységgel (UPS) rendelik meg, úgy áramszünet esetén, megszakítás nélkül üzemel tovább a rendszer, egészen a beépített akkumulátor lemerüléséig, ami lehet 20 perc, vagy akár 4 óra hossza is, a UPS méretétől függően.

Általánosságban elmondható, hogy minimális a költsége a szünetmentes tápegységnek a telepítendő kamera rendszerhez képest, és nagy mértékben növeli az üzembiztosságot illetve a telepített rendszer élettartamát, ugyanis amellett, hogy folyamatosan működik a rendszer, alapvetővillámvédelmi megoldást is nyújt egyben.

Cégünk erősen ajánlja a szünetmentes tápegység megrendelését, amennyiben bizonytalan, felmérő kollégánk készséggel áll rendelkezésére, a kérdések megválaszolásában.

Telepítés

biztonsági kamerákA megfelelő rendszer kiválasztása, és megrendelése után, lefixáljuk a telepítési időpontot.

Ha előzetesen helyszíni felmérés történt, (16-kamerás rendszer alatt nem indokolt) akkor a kábel nyomvonal, és az eszközök telepítési helye már átbeszélésre került, viszont amikor a telepítő kollégák megérkeznek, célszerű velük is pontosítani a pontos nyomvonalat, és az eszközök felszerelési helyét.

gyik_5_biztonsági kamerákFontos megjegyezni, hogy a digitális rögzítő egységet (DVR) célszerű olyan helyre telepíttetni, ahol védve van a nedvességtől, hőtől, és az egyéb fizikai behatásoktól, mivel hozzá fognak csatlakozni a kamerák kábelei, illetve a hálózati elérés (internet), és a 230V-os áramellátás.

Passzív hűtése miatt, gyakorlatilag zajtalan, ezért nagyon sokan szobában a TV, és a Router mellé szokták kérni, mivel itt „optimális” az elhelyezés, és kis mérete miatt (30x30cm), nem foglal sok helyet.

Miután lefixáltak mindent, a kollégák hozzákezdenek, a kábel nyomvonal kialakításához, ami történhet rejtve, a padláson vagy kábelcsatornával, vagy kötegelve rejtetten akár fűtéscsövön, ahol nem lehet használni a padlást.
Amint a vezetékek a helyükre kerültek, a bekötési lukak kifúrása után, kezdődhet a szerelvényezés,kamerák felszerelése, rögzítő csatlakozása, beállítása.

Amint látjuk az első kameraképeket, utána jöhet a közös beállítás, amikor az ügyfél nézi a képet, a kollégák pedig addig állítják a kamerát, ameddig az elképzeléseknek megfelelő kép nem születik meg.

Rendszer teszt után, jöhet az internetre csatlakozás, távoli elérések beállítása, telefonokra tabletekre stb.
Kezelői oktatás, ahol a teljes rendszer használatát begyakorolják a kollégákkal.
Az eredeti rend helyreállítása a telepítési területen, bútorok visszarakása amennyiben szükséges, kábel darabok, szemét összeszedése.
Rövid papírmunka után, teljes átadás.

A telepítési idő, mivel nincs két egyforma helyszín, és a lehető legjobb minőségű munkavégzésre törekszünk, eltarthat akár egész nap, tehát érdemes rászánni azt a napot, és akkor nem kell idegeskedni hogyha esetlegesen elhúzódik a telepítés.

Természetesen vállalunk munkaidőn kívüli időpontokat is (ünnepnapok,éjszaka), előzetes egyeztetés után bármikor és bárhol telepítjük önnek a kívánt rendszert, akár külföldön is.

Internetre kötésnél mindig a helyszínen meglévő kapcsolatból kell megoldjuk a távoli elérést, ami kisebb, vagy vidéki szolgáltatóknál, nem mindig zajlik zökkenőmentesen, ezért kérjük előre készítsék ki az előfizetési szerződésüket, és ha van router jelszavuk akkor arra is szükségünk lesz.

Kérjen visszahívást!